Prajitura Ecler la tavă.

Realizarea acestei prăjituri era mereu amânată de teama că era o rețetă complexă, cu un timp îndelungat şi oarecum sortită esecului. M-am înșelat total ! Am respectat fiecare pas și când nici nu mi-am dat seama era la frigider. De gustul cremos și vanilat al cremei, aluatul choux nici nu vă mai zic.. sper să o încercați și voi, sigur nu veți regreta.
Ingrediente aluat : 150 gr faina, 150 ml apa, 150 ml lapte, 150 gr unt 80% grăsime, 1 praf sare, 5oua
Crema : 500 ml lapte, 6 gălbenușuri, 150 gr zahar, 50 gr faina, 2 linguri extract vanilie, 400 ml frisca lichida, 10 gr gelatina.
Ganache de ciocolată : 200 ml frisca lichida, 150 gr ciocolată cu 54% cacao
In plus : 600 ml frisca lichida, 50 gr zahăr pudră vanilat.
Se pornește cuptorul la 200°C.
Mod de preparare aluat choux : apa, laptele, sarea si untul se pun pe foc într-o cratiță. Când lichidul dă in clocot adaugam toată  faina deodată.  Se amesteca bine, până pe fundul cratiței se formează o pojghita albicioasă. Se lasă aluatul la racit complet. Apoi se adauga ouale rand pe rand mixând dupa fiecare, nu se adaugă altul pana nu l-am incorporat bine pe precedentul. In tava cuptorului 26/38cm se așează hârtia de copt apoi se toarnă aluatul. Se nivelează iar pe margine se formeaza o mica bordura de jur împrejur. Se coace la 200° timp de 30-35 min aprox. până aluatul e brun auriu. Blatul copt va fi foarte încrețit așa și trebuie. Se pune pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de vanilie : 400 ml laptele se pune la fiert într-o  cratiță . Separat se bat gălbenușurile cu zahărul pana se obține o cremă, se adaugă faina si se amestecă cu telul sau mixerul in continuare pt evitarea formării cocoloaşelor. Turnați 100ml lapte rece, amestecând constant apoi se toarnă peste laptele din cratiță fierbinte dar nu clocotit. Se pune pe foc mediu si se fierbe amestecându-se riguros pana crema se îngroașă ca o budincă. Se adaugă extractul de vanilie. Se lasa la răcit . Intre timp se bate frișca si se dizolva gelatina in apa rece 10 min. Dupa hidratare se stoarce bine de apa si se amestecă in crema de vanilie călduță. Adaugam si 1/3 frisca bătută si o amestecăm  in compozitia cremei apoi turnam si restul de frișcă dar amestecam cu mișcări ușoare de sus in jos.
Când blatul e răcit il asezam in tava in care s-a copt si-l acoperim cu crema formată. Se dă la congelator 20 min.
Pregatim ganache-ul : într-o crăticioară înfierbântăm frișca lichida  (sa nu fiarba) si se adaugă ciocolata ruptă in bucăți. Se lasă 3min fără sa amestecăm apoi putem omogeniza până la dizolvare.
Se scoate prăjitura din congelator si se distribuie ganache-ul pe toată suprafața, păstrându-se 3 linguri de ciocolată.
Se bate frișca care in prealabil a stat in frigider peste noapte (de preferat) se adaugă zahărul pudră si se bate in continuare pana ce se întărește bine de tot.
Se intinde frișca obținută deasupra ganache-ului fie cu ajutorul uni poş sau cu o lingura, nivelându-se frumos la final si se stropește cu ciocolata rămasă. Se dă prăjitura la rece pt minim 3 ore .
Poftă bună !

 

 

Mulțumesc Laura Laurențiu pentru această delicioasă rețetă (video)

Prăjitura ”Ecler” la tavă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s