Covrigi polonezi.

Aromați, pufoşi, insiropați, grozavi de buni .. ii găsiți intr-o rețetă extrem de simplă.

Merită incercați 😉

Ingrediente : 500 gr făina, 100 gr zahăr, 200 ml lapte, 100 gr unt, un pliculeț zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie ( opțional), un pliculeț drojdie ( 7gr), un praf de sare.

Pentru uns aluatul : 40 gr unt, o lingură zahăr pudră.

Sirop : 100 ml apă, o lingură mare cu miere, opțional esența de vanilie/rom.

Alte ingrediente : un gălbenuş pt uns covrigii cu puțin lapte, zahăr pudra/fulgi de cocos pt decor (opțional).

Mod de preparare : incălzim la foc mic laptele, adăugăm untul, drojdia, zahărul şi pliculețul de zahăr vanilat. Amestecăm până se topeşte untul (atenție să nu fie fierbinte ci doar cald)şi luăm de pe foc. Lăsăm 5 minute la odihnă. Intr-un vas incăpător punem făina cernută cu praful de sare şi coaja de lămâie apoi turnăm compoziția lichidă cu laptele cald şi frământăm fie la robot, fie manual până obținem un aluat omogen şi nelipicios, dacă este cazul puteți adăuga puțină făină, sau lapte după caz. Lăsăm aluatul acoperit cu un şervet, la crescut intr-un loc călduros pentru o oră aproximativ.

Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulară ( eu am avut 45 cm lungime/35 cm lațime), ungem jumătate de foaie cu untul la temperatura camerei amestecat cu lingura de zahăr pudră apoi aducem cealaltă jumătate neunsă peste şi trecem uşor cu sucitorul deasupra să se lipească foile intre ele oarecum.

IMG_2017-04-06_19-33-04

Tăiem fâşii de 2 cm lățime apoi pornim cu lama cuțitului in mijlocul faşiei având grijă să lăsăm neatins capătul de sus şi coborâm până jos. Fâşiile obținute se impletesc/sucesc şi formăm covrigul. Procedăm la fel cu restul aluatului.

IMG_2017-04-06_19-30-51

 

Ies aproximativ 6/7 covrigi, pe care ii lăsăm la dospit in tava tapetată cu hârtie de copt cam 10 minute. Ii ungem cu gălbenuş de ou diluat cu puțin lapte şi ii bagăm la cuptorul incins la 180°C pt 20 minute sau până capătă o culoare aurie.

Pregătim siropul (când scoatem tava din cuptor) : apa cu mierea se incălzesc până la dizolvarea acesteia. Se toarnă peste covrigi direct in tavă. Lăsăm la răcit şi ii putem lăsa simpli sau orna cu fulgi de cocos, zahăr pudră, nucă mărunțită etc.

Delicioşi !

20170405_13400520170405_13321820170405_132050

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s