Tort entrement cu mousse de ciocolată şi mousse de capşuni.

De multă vreme mi-am propus să fac un tort entrement dar am tot amânat, aşteptam momentul potrivit, care a şi venit cu ziua mea.

Este un tort deosebit, cere o oarecare atenție dar rezultatul este pe masură.. divin !

Ciocolată, căpşuni şi un blat umed cu aromă de cafea devine un amestec irezistibil.

Ingrediente blat umed : 150 gr făină, 25 gr cacao, 2 ouă, 125 gr zahăr, 75 ml cafea caldă, 125 gr iaurt natural, 75 ml ulei, o linguriță praf de copt, o jumătate linguriță bicarbonat de sodiu, un praf de sare.

Ingrediente mousse de căpşuni : 200 gr căpşuni, 200 ml frişcă lichidă, 60 gr zahăr, 6 gr gelatină.

Ingrediente mousse ciocolată : 500 ml frișcă, 100 gr unt, 400 ciocolată  (am pus 200 gr ciocolată cu lapte+200 gr ciocolată neagră), 250 gr cremă de brânză  ( ex. philadelphia),100 gr zahăr pudră, o esență rom, 2 pliculețe de gelatină.

Glazura oglindă : 175 ml apă, 225 gr zahăr, 150 ml smântână lichidă 30%mg, 100 gr ciocolată albă, 4 foi gelatină (8gr), colorant la alegere.

Mod de preparare blat umed : amestecăm cu un tel ouale cu zahărul, adăugăm uleiul, cafeaua, iaurtul şi sarea. După omogenizarea ingredientelor punem şi făina cernută cu cacaua, praful de copt, bicarbonatul, amestecam totul. Compoziția astfel obținută o turnăm in tava de copt ( am folosit tava de 22 cm) tapetată cu hârtie de copt doar pe fund şi dăm la cuptorul preincălzit la 180°C pt 40-45 min.

Sursa blat http://luckycake.ro/retete/blat-umed-de-cacao/

Mod de preparare mousse de căpşuni : intr-o crăticioară punem capşunii tăiați felii adăugăm  zahărul şi dăm la foc mic până se dizolvă zahărul apoi lăsăm la răcit. Eu am preferat să se vadă bucăți de căpşuni prin mousse deaceea i-am lăsat aşa bucățele, insă cine doreşte o compoziție fină poate să ii mixeze.

Hidratăm gelatina in apă 10 minute apoi o topim in microunde 10 secunde aproximativ, aveți grijă să nu fiarbă apoi o putem turna peste căpşuni. Mixăm frişca lichidă şi amestecăm cu sosul de căpşuni. Intr-o tavă sau un cerc de 14 cm diametru tapetăm bine pereții şi fundul cu o folie alimentară, turnăm moussul apoi introducem la congelator 2 ore.

Mod de preparare mousse de ciocolată :  se aduce la punctul de fierbere 400 ml frișcă lichidă cu untul apoi se toarnă compoziția intr-un castron unde e ciocolata mărunțită. Se lasă in repaus 2 minute apoi se amestecă energic până la omogenizarea cremei. Lăsăm la răcit până ajunge la temperatura camerei.

Gelatina o lăsăm la hidratat cu 12 linguri apă rece pt 10 minute apoi o topim in microunde 10 secunde fara a o lăsa să fiarbă.

Separat intr-un bol se mixează crema de brânză cu zahărul pudră cernut și esența de rom.

Mixăm 100 ml de frișcă lichidă.

Se amestecă crema de ciocolată cu crema de brânză și se mixează un minut apoi adăugăm frișca și gelatina amestecând ușor până la obținerea unei creme fine si aerate.

Ansamblarea tortului : intr-o formă de 22 cm cu pereții detaşabili sau un cerc metalic special de montări aşezăm blatul umed, peste el punem cât să acoperim suprafața mousse-ul de ciocolată. Introducem la congelator 10 min, se scoate, se pune mousse-ul de capşuni exact in centru.

20170410_125058

Marginile se umplu cu restul de mousse de ciocolată, apoi se pune şi deasupra, nivelăm bine şi-l introducem la congelator minim 2 ore.

img1491946987173

Mod de preparare glazura oglindă : punem gelatina la hidratat in apă rece. Intr-o crăticioară turnăm apa cu zahărul, la primul clocot adăugăm colorantul. Mai fierbe puțin apoi adăugăm smântână şi luam de pe foc, amestecăm şi punem ciocolata albă mărunțită. Când este complet dizolvată adăugăm gelatina şi mixăm cu blenderul vertical. Pentru că mi s-a format o spumă pe deasupra, am strecurat lichidul apoi am lăsat la răcit până a ajuns la 27°C . Scoatem din congelator tortul şi cu ajutorul unui feon de păr uscăm cu aer fierbinte laturile cercului metalic apoi il ridicăm in sus.. un truc foarte bun pt margini frumoase 😉 Il punem pe un grătar după care glasăm tortul. Pentru o acoperire mai profundă, oprim jumătate din glazură şi  repetăm glasarea dupa câteva minute apoi lăsăm tortul la frigider.

Puteți lăsa tortul in stadiul acesta sau să ii mai creați marginile modelate cu ciocolată.

Topim pe baie-marie 100 gr ciocolată amară cu 20 gr unt, bagăm intr-un poş sau o pungă mai groasă, facem o mică gaură la un colț şi pe hârtii de copt, tăiate după marginea tortului incepem să modelăm cum vrem noi să arate laturile. Băgăm hârtiile la frigider 20 min să se intăreasca puțin ciocolata, apoi le lipim cu modelul pe marginea tortului şi mai lăsăm cu hârtia incă 30 min sau până simțim că s-a intărit suficient apoi cu grijă o inlaturăm. Ornăm după preferință.

Un sfat prețios : la tăierea tortului folosiți un cuțit cu lama lungă, inmuiat şi ținut in apă fierbinte câteva secunde apoi şters cu un prosop. Astfel obținem feliile de tort curate şi bine conturate !

20170411_104138received_135928554080564920170411_234743

 

 

 

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Tort entrement cu mousse de ciocolată şi mousse de capşuni.&8221;

  1. Foarte frumos tortul si foarte bine explicat procesul. Daca se poate sa imi spuneti cate zile se poate pastra un astfel de tort si unde? Frigider sau congelator? Multumesc anticipat pentru raspuns si pentru reteta. :)ah da si daca se poate sa imi spuneti si ce fel de gelatina folositi .. Foi sau granule?

    Apreciază

    1. Mulțumesc pentru apreciere.
      Tortul se poate pastra la congelator destul de mult timp, chiar si o luna dar de preferat sa faci glazura oglinda inainte cu o zi sau chiar in ziua servirii, arata mult mai bine apoi il lasi in frigider sau la temperatura camerei sa se dezghete ( de preferat sa pui glazura inghetat apoi il lasi la frigider pana a 2 zi).
      La frigider se poate pastra cateva zile dar cu fiecare zi care trece işi mai modifica aspectul, poate o idee si gustul.
      Se poate folosi ambele tipuri de gelatină, eu am folosit de la Dr. Oetker.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s