Tort cu mousse de cafea si mousse de mascarpone.

Este un tort excelent cu un blat buretos, foarte placut la atingere, moussurile aerate si fine, pline de aroma confera un plus acestui rezultat surprinzator unde mai adaugam si jeleul cu aroma de fructe si prospetime.
Cu siguranta ramane printre torturile preferate ale familiei.
Vi-l recomand cu drag !

Ingrediente blat : 9 oua, 90 ml lapte, 90 ml ulei, 180 gr faina, 180 gr zahar, o esenta de vanilie, o jumatate lingurita sare.

Mousse de cafea : 200 gr ciocolata de cafea, 200+50 ml frisca lichida, 250 gr crema de branza (philadelphia), 2 linguri zahar pudra, un plic gelatina.

Mousse de mascarpone : 250 gr mascarpone, 200 ml frisca lichida, 4 galbenusuri, 3 foi gelatina, 60 ml apa, 90 gr zahar.

Jeleu (optional) : 100 gr afine, 100 gr zmeura, 2 linguri zahar, 2 foi de gelatina.

Decor : 250 gr mascarpone, 200 ml frisca, o lingura zahar pudra, colorant (optional), fructe, flori etc.

Mod de preparare blat : separam ouale, albusurile se mixeaza cu zaharul adaugat putin cate putin pana obtinem o spuma ferma. Intr-un bol adaugam galbenusurile, laptele, uleiul, esenta de vanilie si praful de sare apoi amestecam cu lingura pt omogenizare. Cernem faina deasupra galbenuselor amestecand bine tot cu lingura pt un min aproximativ sau pana vedem ca totul este incorporat. Turnam un sfert din cantitatea de albus batut peste si amestecam mai tare apoi golim crema obtinuta peste albusurile ramase iar cu o spatula amestecam usor de jos in sus tot aluatul. Astfel impartim compozitia in 3 parti egale si turnam in tavi (22cm) tapetate cu hartie de copt doar pe baza acestora. Daca vreti puteti sa coaceti toata cantitatea o data dar mariti temperatura/timpul de coacere si verificati cu scobitoarea cand este gata(170°C). Introducem in cuptorul preincalzit la 120°C pt 20 min apoi la 150°C inca 8 minute cu ventilatie daca aveti. Lasam la racit.

Mousse de cafea : se aduce la punctul de fierbere frișca lichidă apoi se toarnă compoziția intr-un castron unde e ciocolata mărunțită. Se lasă in repaus 2 minute apoi se amestecă energic până la omogenizarea cremei. Lăsăm la răcit până ajunge la temperatura camerei.

Gelatina o lăsăm la hidratat cu 6 linguri apă rece pt 10 minute apoi o topim in microunde 10 secunde fara a o lăsa să fiarbă. Intr-un bol se mixează crema de brânză cu zahărul pudră cernut.

Separat mixăm cele 50 gr frișcă lichidă.

Se amestecă crema de ciocolată cu crema de brânză și se mixează un minut apoi adăugăm frișca și gelatina amestecând ușor până la obținerea unei creme fine si aerate.

Mousse de mascarpone : foile de gelatina le punem la hidratat in cateva linguri de apa rece. Mixam frisca si o lasam la frigider. Intr-un bol pe bain-marie mixam cele 4 galbenusuri cu zaharul si apa pana cresc in volum aprox 10 minute la foc mic. Vom obtine o crema groasa, deschisa la culoare . Adaugam gelatina scursa bine de apa, mai mixam pana se dizolva aceasta apoi lasam compozitia la racit. Adaugam crema de mascarpone mixand pana la omogenizare apoi incorporam si frisca batuta amestecand usor cu o spatula de jos in sus.

Jeleu : hidratam gelatina in cateva linguri de apa rece (10 min aprox).Intr-o craticioara punem afinele si zmeura, le blenduim cateva secunde, punem zaharul si le lasam pe foc mic pana clocoteste apoi continuam inca 2 min amestecand mereu. Lasam sa se raceasca putin apoi adaugam gelatina scursa bine de apa si amestecam cu lingura pt dizolvare. Lasam la racit.

Ansamblarea tortului

20170814_192051

Intr-un inel detasabil montam tortul, asezam primul blat de tort apoi punem un strat subtire cu mousse de cafea , lasam in congelator 10 min apoi punem un strat cu mousse de mascarpone, blatul al 2 mousse de cafea la congelator 10 min, turnam jeleul pe toata suprafata apoi venim cu moussul de mascarpone si la final acoperim cu cel de-al 3 blat. Lasam la rece minim 2 ore apoi scoatem inelul, acoperim cu crema formata din frisca batuta cu crema de mascarpone si zaharul pudra, dupa dorinta colorata sau nu si decoram dupa bunul plac.

Sa avem pofta !

20170815_12231720170815_13521520170815_134617

 

Lasă un comentariu